Duurzaam Bodemleven "Op goede gronden" : Composteren in de bloembollenteelt | Land Portal

Informations sur la ressource

Date of publication: 
décembre 2004
Resource Language: 
ISBN / Resource ID: 
NARCIS:wur:oai:library.wur.nl:wurpubs/453152
Copyright details: 
Open Access, this refers to access without restrictions, and without financial incentives. Access to the resource is gained directly, without any obstacles. From info:eu-repo/semantics/openAccess

Ieder bedrijf produceert afval. Bij bloembollenbedrijven is een groot deel van het afval plantaardig, zoals pelafval, maaisel, stro. Dit afval kan afgevoerd worden. Dat heeft een uitstroom van nutriënten en organische stof van het bedrijf tot gevolg en brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Het materiaal kan ook op het eigen bedrijf gecomposteerd worden. Hierdoor worden kosten van afvoer van het materiaal bespaard en kan het materiaal, na compostering, bijdragen aan de organische bemesting van de grond. Uit milieuoogpunt is deze praktijk gunstig, doordat transport van organische rest- en meststoffen beperkt wordt. In de bollenteelt, met name in het Noordelijk Zandgebied, zien we de afgelopen jaren het composteren op het eigen bedrijf toenemen. Dit heeft een aantal oorzaken. Een van de redenen is de toename van de kosten van afvoeren van afval. Een tweede reden is de verscherpte mestwetgeving, waardoor de aanvoer van organische stof op het bedrijf wordt beperkt. Een derde reden is de verbeterde technieken om de compost te mengen met de ‘compostfrees’. Met de toename van het composteren is ook de belangstelling voor en het aantal vragen over compost en het proces van composteren toegenomen. Vragen die daarbij gesteld worden zijn o.a.: - Hoe kan het composteringsproces worden geoptimaliseerd; - Hoe kan de kwaliteit van compost worden gemeten; - Welke invloed heeft compost op de ziekteonderdrukking in de teelt; - Welke bemestende waarde heeft de op het eigen bedrijf geproduceerde compost.

Auteurs et éditeurs

Author(s), editor(s), contributor(s): 

Dam, van, A.M.
Riet, van 't, S.M.
Wondergem, M.J.
Vlaming, E.A.C.

Fournisseur de données

National Academic Research and Collaborations Information System (NARCIS) is the main Dutch national portal for those looking for information about researchers and their work. NARCIS aggregates data from around 30 institutional repositories. Besides researchers, NARCIS is also used by students, journalists and people working in educational and government institutions as well as the business sector.

 

Partagez cette page